Darts specialist
Wij zijn de darts specialist in de regio! We hebben een zeer groot assortiment van Harrows Dart producten.

Kettler dealer
Als dealer van Kettler bezorgen en installeren wij uw fitnessapparaten!

Voetbal

Welke voetbalschoen past het best bij mij?

De aanschaf van een paar voetbalschoenen is vaak niet eenvoudig. Er zijn tientallen modellen verkrijgbaar in alle soorten, maten, kleurstellingen en prijsklassen. Om blessures te voorkomen en het optimale uit je spel te halen is het belangrijk om de juiste voetbalschoenen te kiezen. Dat zijn schoenen die goed aansluiten op de voet en die passen bij jouw persoonlijke speelstijl. De volgende factoren zijn bepalend voor een aankoop waar je lang plezier van hebt.

Welke zool heb ik nodig onder mijn voetbalschoen?

De keuze voor een paar voetbalschoenen is voor een groot deel afhankelijk van de ondergrond waar je op speelt.

 • Harde ondergrond. Voetbalschoenen met Firm Ground (FG), een traditionele korte noppenzool, worden het meest verkocht. Deze zool is door zijn korte noppen heel geschikt voor het spelen op harde ondergronden. Je zakt minder diep weg, wat de kans op blessures verkleint.
 • Zachte ondergrond. Voetbal je op een zachte ondergrond of sta je in het doel, dan kun je beter kiezen voor een Soft Ground (SG) zool. Deze zool heeft dankzij de langere noppen meer grip en voorkomt wegglijden.
 • Harde of zachte ondergrond. Een Traxion (TX) zool zorgt voor een goede grip en draaibeweging van de voet. Dit type zool is verkrijgbaar in een Firm Ground en Soft Ground uitvoering. Je kunt een Traxion zool herkennen aan de brede, langwerpige noppen bij de bal van de voet en de hak.
 • Kunstgras. Een kunstgraszool heeft korte noppen die dicht bij elkaar staan en op een speciale manier aan de zool zijn bevestigd om meer wrijving aan te kunnen. De upper heeft extra versteviging op de neus.
 • Verwisselbare noppen. Het is ook mogelijk om in plaats van schoenen met vaste noppen te kiezen voor voetbalschoenen met verwisselbare noppen. Al naar gelang het weer en de omstandigheden van de ondergrond kun je de juiste noppen onder je schoenen plaatsen.
Welke voetbalschoen zorgt voor het beste balgevoel?

Het bovenwerk van een voetbalschoen, ook wel de upper genoemd, bepaalt het balgevoel. Er zijn synthetische en leren uppers in verschillende prijsklassen. Hiervoor geldt doorgaans: hoe duurzamer het materiaal, hoe beter het balgevoel.

 • Goedkoop synthetisch bovenwerk. Wie niet teveel wil uitgeven aan zijn voetbalschoenen kiest voor een goedkope synthetische upper. Dit bovenwerk vergt weinig onderhoud, maar is vrij stug en niet slijtvast.
 • Duurder synthetisch bovenwerk. Microfiber is een soepel, zacht en slijtvast materiaal dat zich goed naar de voet vormt. Deze upper is vochtafvoerend, ademend en waterafstotend.
 • Leren bovenwerk. Voetbalschoenen met een kalfsleren upper zijn erg soepel en vormen zich naar de voet. Het balgevoel is prima, al hangt dat natuurlijk ook af van de gebruikte leerkwaliteit.
 • Kangoeroeleren bovenwerk. Wie zijn sport serieus neemt en het beste comfort en balgevoel wil, kiest voor een kangoeroeleren upper. Dit leer vergt wat onderhoud, maar vormt zich volledig naar de voet.
 • Asymmetrische vetersluiting. Voetbalschoenen met een asymmetrische vetersluiting hebben een betere drukpuntverdeling en zorgen voor een beter balgevoel dan schoenen met een symmetrische vetersluiting
Waar moet ik op letten bij het kopen van voetbalschoenen?
 • Een voetbalschoen moet in de lengte en de breedte goed op de voet en hak aansluiten (niet knellen!) voor een optimaal balcontact. Voetballen in te ruime schoenen resulteert in minder balcontrole.
 • ?Koop voetbalschoenen voor kinderen liever niet op de groei. Twee keer een goedkoper paar aanschaffen is veel beter.
 • Pas voetbalschoenen op het eind van de dag (als je voeten het grootst zijn) en altijd met de kousen waarmee je speelt. De ene kous is namelijk dikker dan de andere.
 • Koop schoenen met een goede demping. Bij het passen mag je geen druk voelen in je achillespees en ook wanneer je op de grond stampt mag dat niet pijnlijk aanvoelen.
 • Neem je oude schoenen mee naar de winkel, zodat je goed kunt voelen, kijken en vergelijken.
 • Let erop dat je de juiste maat draagt. Koop synthetische schoenen liever iets ruimer. Leren schoenen mogen wat strakker zitten, omdat het leer gaandeweg de vorm van de voet zal aannemen.
 • Neem de tijd om je nieuwe schoenen in te lopen. Voorkom blaren en ga er niet direct een wedstrijd mee spelen.
Hoe onderhoud ik mijn voetbalschoenen?
 • Wie zuinig is op zijn voetbalschoenen, heeft er het langst plezier van. Schoenen met een goedkope synthetische upper vergen het minste onderhoud omdat ze geen vocht opnemen. Na de training of wedstrijd afborstelen is voldoende.
 • Vet leren schoenen regelmatig goed in. Op die manier houd je het leer soepel en blijven je schoenen mooi.
 • Zijn je schoenen nat geworden? Zet ze dan niet bij de kachel of verwarming, want dan kan het leer uitdrogen en barsten of scheuren. Laat je schoenen langzaam opdrogen en vet ze daarna zo nodig in.
Waar moet ik rekening mee houden bij de aanschaf van voetbalkleding?

Het is belangrijk om te kiezen voor shirts en shorts die gemaakt zijn van functionele materialen zoals polyester. Elk voetbal- en/of teamsportmerk brengt dit soort materialen op de markt onder weer een andere naam. Bij Valkema Sport adviseren we je graag over de verschillende eigenschappen van deze materialen.

Hoe houd ik mijn voetbalkleding het langste goed?

Voetbalshirts en shorts zijn vaak gemaakt van synthetisch materiaal. Was je sportkleding liefst apart op een lage temperatuur (gebruik niet teveel wasmiddel!) en lees altijd eerst de wasvoorschriften.

Hoe onderhoud ik mijn supersoft latex keepershandschoenen?

Supersoft latex keepershandschoenen kun je het beste af en toe nat maken. Nat latex vergroot de grip op de bal en het verlengt bovendien de levensduur van je handschoenen.

Wat kan ik doen om blessures te voorkomen?
 • Zorg altijd voor een goede warming-up. Direct met ?koude spieren? beginnen vergroot de kans op blessures.
 • Trek na afloop van het sporten altijd een kwartiertje uit voor een cooling-down (rustig uitlopen, rek- en strekoefeningen). Hierdoor blijft de versterkte bloedtoevoer naar de spieren nog even op gang waardoor je spierpijn kunt voorkomen.
 • Doe horloge, ring, armband en/of ketting af voordat je het veld opgaat (ook voor de training!). Een valpartij, contact met een medespeler of bal kan pijnlijke gevolgen hebben en je sieraden onherstelbaar beschadigen.
 • Bescherm je lichaam! Draag compressieondergoed of een sliding short onder je voetbaltenue en draag handschoenen op koude dagen.
 • Zorg dat je altijd scheenbeschermers draagt en voetbal niet met afgezakte kousen. Scheenbeschermers vangen klappen op en horen bovendien bij de verplichte standaard voetbaluitrusting.
 • Tijdens het sporten verliest je lichaam veel vocht. Vochttekort kan ertoe leiden dat je spieren minder goed functioneren. Drink daarom voldoende voor en na het sporten (water en/of sportdrank).

Onze merken

Adidas http://www.adidas.nl/

Nike http://www.nike.com/nl/en_gb/

Hummel  http://www.hummelsport.nl/

Puma http://www.puma.com/

Erima http://www.erima.nl/index.php?id=128

Hardlopen
Voetbal
Actueel
Wintersport
Valkema Sport - Kerkstraat 41-43 - 9641 AM Veendam - 0598-631800 - info@valkemasport.nl